Marialla

Hyvän mielen perheblogi
äitiys | lastentarvikkeet | lastenvaatteet | vauvatarvikkeet

Tärkeimmät vauvatarvikkeet

elokuu 3, 2017

Ensinnäkin oikein mukavaa alkanutta elokuuta kaikille 😊! Tänään ajattelin esitellä meille kaikkein tärkeimmät vauva-ajan tarvikkeet. Meidän tytön osaltahan varsinainen vauvavuosi on jo takana, vaikkakin meille hän yhä edelleen vähän pikkuvauva onkin ❤️.

Jo raskausaikana sitä tulee mietittyä mitä sitä oikein tarvitseekaan vauvaa varten hommata, ja etenkin esikoisen ollessa kyseessä pää voi helposti mennä pyörälle kun tarjolla on vauvatavaraa joka lähtöön. Netistähän löytyy vauvatarvikelistoja helposti googlailemalla, mutta pian saakin huomata että erilaisia listoja on tarjolla miltei yhtä paljon kuin niiden kirjoittajiakin, mikä kertoo juurikin oleellisen: perheiden tarpeet, ja erityisesti vauvan itsensä tarpeet vaihtelevat eikä tietenkään ole mitään universaalia must have -listaa. Tai muuten ihmiset olisivat jo kuolleet sukupuuttoon – eihän tällaisia tavaroita ole kauaa ollut olemassa koko ihmiskunnan historiaa ajatellen. Vauvat ja perheet ovat erilaisia, ja se mikä on korvaamattoman tärkeä juttu toisessa perheessä voikin olla täysin turhake toisessa.

Tässä nyt muutama tarvike jotka juuri meidän tarpeisiin ovat osoittautuneet kaikkein tärkeimmiksi.

babybjörn_sitteri

Sitteri. Meillä ei ollut lainkaan sitteriä vielä siinä vaiheessa kun pienokaisemme syntyi, sillä ajattelin että varmaan pärjätään ilmankin ja voihan sellaisen sitten tarpeen tullen hommata. Ajattelin että leikkimatto ja syli riittävät. Ihan hyvä tietysti ettei etukäteen tullutkaan hommattua kun ei voinut tietää mitä tuleman pitää, mutta aika pian kuitenkin meidän tapauksessa osoittautui että ilman sitteriä ei tule mitään, heh 😀. Tyttö kun ei sylissä viihtynyt lainkaan ellei ollut jatkuva kova vauhti päällä: Jos erehtyi istahtamaan edes pieneksi hetkeksi itku pääsi saman tien voimakkaan rimpuilun kera. Koko ajan piti joko ravata huoneesta toiseen edes takaisin tai kyykätä tyttö sylissä, ja jos vauhti oli liian hiljainen tyttö pisti täyden kapinan päälle 😀. Ja leikkimatto – tyttöä ihan aluksi vain hermostutti kun ei osannut vielä lainkaan liikkua ja tyypillisesti vähintään parin minuutin jälkeen hermot olivat jo menneet 😀. Halu liikkua oli kova, mutta huuto oli sitäkin kovempi kun se ei onnistunut. Ja kyllähän sen harmin voi kuvitella – ei kilpikonnallakaan varmaan ole kovin helppoa kun selälleen kellahtaa 😀. Tilanne toki helpottui siinä vaiheessa kun tyttö oppi kääntyilemään, mutta oikeastaan vasta oppiessaan ryömimään juuri 8 kuukautta täytettyään voi sanoa että tyttö alkoi viihtyä hyvin lattialla.

Turvakaukaloonkin kokeilimme muutaman kerran tyttöä laittaa pieneksi hetkeksi sitterin korvikkeena, mutta siinä taas asento on sen verran huono ettei tyttö siitä pitänyt. Olikin sitten paras mahdollinen joululahja kun tyttö sai isovanhemmiltaan sitterin jo etukäteislahjana ollessaan hieman vajaa kahden kuukauden ikäinen. Ostos oli toki sika säkissä: emmehän voineet tietää viihtyisikö tyttö siinäkään – oletusarvo oli tietysti se ettei viihdy kun ei oikein muuallakaan viihtynyt 😀. Niinpä vain kuitenkin tyttö viihtyi kuin viihtyikin sitterissä, pitkän aikaa paremmin kuin missään muualla äidin rintaa lukuun ottamatta. Se oli ainoita paikkoja imetyksen ohella johon tyttö tosiaan malttoi rauhoittua ja jopa nukahtikin välillä sopivaa ohjelmaa katsellessaan jos mitkään muut nukutusyritykset eivät tehonneet. Heh, sitteri on meillä edelleenkin käytössä vaikka painoraja on ylittynyt jo aikaa sitten. Ei olla raaskittu sitä poiskaan laittaa kun tyttö on ollut istuimeensa niin kovin kiintynyt ja kapuaa siihen nykyään itse istumaan ja keinumaan joksikin aikaa aina jossain vaiheessa päivää ❤️.

Kyseinen sitteri on BabyBjörn Balance Softaivan loistava. Muitakin sittereitä on nimittäin matkan varrella tullut kokeiltua ja tämä on ollut voittamaton: Lapsi pysyy hyvässä asennossa ja saa halutessaan keinutella itseään kunhan voimat siihen riittävät. Lisäksi sitteri on muutenkin hyvin käytännöllinen sillä kankaan saa todella helposti irrotettua pesua varten ja sitterin saa myös kätevästi kasaan kuljetusta tai säilytystä varten. Istuinkankaan voi kääntää jolloin sitteristä saa istuimen taaperolle, mutta meillä mennään vieläkin sitterimoodilla 😀. On tullut siis testattua että kyseinen sitteri on vahvaa tekoa; todella laadukas ja pitkäikäinen!

vauvana2
vauvana

Tässä sitterissä meillä hoitui niin ensiruokailut kuin -hampaanpesutkin 😊. Kuvissa tyttö neljän ja kahdeksan kuukauden iässä 😊.

ruokalaput

Kankaiset ruokalaput. Ruokalappu oli vauvaiässä tytön vakioasuste, siis muulloinkin kuin ruoka-aikaan 😊. Hän pulautteli pitkään sen verran runsaasti että oli kätevää pitää ruokalappua vaatteiden suojana jatkuvasti, tai muuten olisi saanut vaihtaa paitaa monen monta kertaa päivässä. Mielestäni Suomen kaupoista löytämäni kolmiomalliset kankaiset ruokalaput eivät olleet hyviä vaan jäivät jotenkin ikävästi kasaan vauvan olemattomaan kaulaan, mutta kuvassa näkyvät ruokalaput ovat olleet mielestäni malliltaan loistavia. Itse tilasin näitä ainakin Nextin ja Marks & Spencerin nettikaupoista. Nämä puuvillaiset ruokalaput ovat meillä edelleenkin käytössä ruoka-aikaan jos ei ole niin sottaista syötävää että muovikourua tai muuta järeämpää varustusta tarvitaan 😀.

pyjama1
pyjama2

Pyjamat. Näille kokopuvuille ei taida olla mitään yksikäsitteistä nimitystä suomeksi, mutta kyseessä on siis kokohaalari, jossa on sekä umpinaiset jalkaterät että ihan pikkuvauvoille myös tumpuiksi käännettävät hihansuut. Meidän naperolla jaloissa oli liikettä niin mahdottomasti jo pikkuvauvana että sukat eivät pysyneet lainkaan jaloissa, joten umpinaiset jalkaterät oli ainoa toimiva ratkaisu. Pikkuvauva-aikana oli myös kätevää kun hihansuut sai käännettyä tumpuiksi ettei pieni raapisi itseään ja muutenkin että kädet pysyivät lämpöisinä. Lisäksi nämä näyttävät mielestäni tosi suloiselta pikkuisen päällä ❤️. Meillä käytettiinkin kokohaalareita sekä yöllä että päivällä lähestulkoon sinne asti kun tyttö alkoi nousta pystyyn. Vaatteista sanoisin lisäksi että haalareiden ohella myös kietaisubodyt olivat käteviä jos välillä halusi pitää muutakin kuin kokopukuja. Pikkuinen vauva on niin hento ja hauras että itse ainakin koin kietaisumalliset bodyt kätevämmiksi kuin pään yli pujotettavat. Tavallisia paitoja ei tullut vauva-aikana käytettyä juuri lainkaan, ne kun ovat niin epäkäytännöllistä kun paita nousee koko ajan kasaan kainaloihin vauvaa nostellessa.

Näitä ihanan pehmeitä puuvillaisia pyjamia olen tilannut enimmäkseen Nextiltä. Heh, kuvissa näkyvä yksilö on suurinta kokoa mitä löytyy – koko 92, joka itse asiassa on tytölle vielä aivan liian suuri 😊. Nykyään näitä ei enää meillä tosiaan päivisin pidetä mutta öisin ollaan tykätty pukea tyttö vielä kokohaalariin. Pysyypähän paremmin lämpimänä kun peitto ei hänellä tunnu pysyvän päällä.

Edellä mainittujen lisäksi muita meille tärkeimmiksi osoittautuneita tarvikkeita ovat olleet harsotvaunut ja pinnasänky. Harsot ovat tarpeellisia muun muassa pulauttelua varten ja niitä kannattaakin varata reilusti. Kuljetusvälineistä sen verran että autoileville toki turvakaukalo on ehdoton, mutta muuten esimerkiksi meillä vaunut ja myöhemmin rattaat ovat olleet ylivoimaisesti eniten käytössä tytön viihtyvyydestä johtuen vaikka kaksi erilaista kantoreppuakin meiltä löytyy. Nukkumisjärjestelyjen osalta meillä ollaan menty siten että tyttö on alusta asti nukkunut meidän sängyn vieressä olevassa pinnasängyssään josta sitten aina jossain vaiheessa yötä yleensä siirtyy meidän luo (nykyään ihan itse laidan yli kiiveten 😀). Pinnasänkymme on siitä kätevä että se on muunnettavissa myös juniorisängyksi eli on mukavan pitkäikäinen.

Kuten alussa totesin, nämä ovat tosiaan olleet meidän tarpeisiin tärkeimpiä juttuja, mutta vauvojen yksilöllisyydestä johtuen jollakin toisella homma voi toimia vallan hyvin esimerkiksi kokonaan ilman sitteriä tai sitten jokin ihan toinen juttu, sanotaan vaikkapa imetystyyny, voikin sen sijaan ollaan erittäin hyödyllinen. Sanoisinkin niin että ennen vauvan syntymää kannattaa hankkia vain ne varmasti ehdottomat tarvikkeet ja vasta vauvan synnyttyä tarpeiden mukaan muuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *