Marialla

Hyvän mielen perheblogi
lastenkirjat | lastentarvikkeet | vauvatarvikkeet

Paras vauvakirja? Esittelyssä omia suosikkeja

kesäkuu 15, 2017

Meiltä löytyy useampi erilainen vauvakirja – tai lapsuusmuistokirja. Kaikki vieläpä yhdelle lapselle 😀. Tämä äiti nimittäin tykkää kovasti kirjata muistiin kaikkea mahdollista oman pienokaisen lapsuudesta, niin itseä kuin tytärtä ajatellen. Näitä kirjoja on varmastikin mukava lueskella yhdessä tytön kanssa kunhan hän tuosta hieman vielä kasvaa 😊.

Miksi näin monta kirjaa? Tarinaa tuntuu olevan sen verran ettei yhteen kirjaan saa millään kaikkia rakkaita muistoja mahtumaan, joten on kiva kun eri kirjoihin saa hieman erilaisia juttuja 😊. Osassa omaa vapaata kirjoitustilaa on enemmän ja toisissa taas valmiit kysymykset ja täytettävät kohdat ovat ohjaamassa kirjoitusta. Tykkäänkin itse että toisiin kirjoihin saa kirjattua vain lyhyesti keskeisimpiä juttuja jotka on helppo löytää jälkeenpäin kun taas toisiin voi kirjoittaa päiväkirjamaisemmin vaikka mitä. Miltei jokaisessa kirjassa on mukana myös pieniä taskuja vaikka korteille tai muille muistoille.

Osa kirjoista on keskittynyt vauvavuoteen, eli lapsen ensimmäisen vuoden tapahtumiin, ja lisäksi odotusajalle saattaa olla varattuna hieman tilaa. Mielestäni on kiva jos kirjassa on tilaa myös vauvavuoden jälkeiselle lapsuusajalle kuten muutamassa näistä onkin. Ajattelin seuraavaksi kertoilla hieman näistä jokaisesta meille valikoituneesta kirjasta erikseen.

Jo raskausaikana sain siskoltani lahjaksi aivan ihanan täytettävän kirjan odotusajalle, sekä kuvassa näkyvän Kulta pieni -vauvakirjan. Kulta pieni oli siis ensimmäinen vauvakirjamme, ja olisin päätynyt juuri siihen itsekin jos olisi silloin yksi vauvakirja pitänyt valita. Kulta pieni on ihanan hempeä perinteinen ja varsin monipuolinen vauvakirja. Siinä on kivasti eroteltuna erilaiset vauvavuoteen liittyvät aihepiirit ja onpa siinä oma osionsa odotusajallekin. Kirjoitustilaa on moneen muuhun kirjaan verrattuna runsaasti, mikä on ainakin tälle äidille erityisen mieluisa juttu, ja aihekokonaisuuksien välistä löytyy myös muutama aivan tyhjä sivu täytettäväksi haluamallaan tavalla. Itse olen laittanut näille sivuille valokuvia ja kirjoitellut kuukausikoosteita. Tosin tila loppui kuukausikoosteiden osalta kesken 9 kuukauden kohdalla 😀…

Seuraavaksi muutama sana Winnie-the-Pooh Baby Days -kirjasta, jonka Nalle Puhista pitävänä halusin ehdottomasti ostaa tyttärellemme. Kirja on siis englanninkielinen, joskin tästä on ollut myös suomenkielinen painos saatavilla aiemmin. Kirjassa on suloiset E.H. Shepardin alkuperäiskuvitukset A.A. Milnen tekstien kera. Kysymyksiä on varsin kattavasti ja tilaa myös muutamalle valokuvalle. Kovin pitkiä sepustuksia kirjaan ei mahdu kirjoittelemaan, mutta tämä kirja on tosi kiva juurikin kysymysten monipuolisuuden ja suloisten kuvitusten vuoksi. Tosin omille valokuville tilaa voisi olla enemmänkin. Myös tämä kirja keskittyy vauvavuoden tapahtumiin.

Kirja minusta ilmestyi tyttäremme syntymävuonna 2015, ja sen halusin hankkia sillä siihen mahtuu juttua aina vauvan odotusajasta koulun alkuun saakka. Kirjassa on valmiiden täytettävien kohtien lisäksi myös vapaammin täytettäviä sivuja, ja erityisen mieluisan tästä kirjasta tekee juurikin se kun tilaa on runsaasti myös vauvavuoden jälkeiselle lapsuusajalle.

Arvaa millainen olin kun olin pieni on Sam McBratneyn kirjaan “Arvaa kuinka paljon sinua rakastan” perustuva todella sympaattinen vauvavuoden kirja 😊. Kirjaan mahtuu keskeisiä vauva-ajan juttuja jotka voi täydentää valmiiksi aloitettuihin lauseisiin. Tämä kirja onkin ihastuttavan yksinkertainen ja selkeä ja lopussa on myös muutama vapaasti täytettävä sivu.

Vauvamuistot on ihana kirja tunnetun lastenkirjojen kuvittajan Gail Yerrillin herttaisine eläinkuvituksineen. Nimensä mukaisesti tähän saa kirjattua vauvavuoden tapahtumat, lyhyesti ja ytimekkäästi valmiiksi aloitettuihin lauseisiin. Jos aikaa vauvamuistojen kirjoittamiselle on vain vähän, tämä kirja on helppo ja nopea täyttää. Lisäksi voisin kuvitella että tätä kirjaa eläimistä pitävä lapsi tykkää mielellään lukea yhdessä vanhemman kanssa 😊. Tästäkin kirjasta löytyy paikka myös muutamalle omalle valokuvalle.

Sitten viimeisenä kokoelmamme uusin kirja, joka on myös näistä esittelemistäni kirjoista viimeisimmäksi julkaistu – kokonaan suomalainen Oot niin ihana. Tämä kirja – tai oikeastaan kansio – on modernimpi edellä esitettyihin verrattuna ja antaa varsin vapaat kädet toteutuksen suhteen. Kansiossa on irtolehtiä, joten sivujen paikat voi järjestellä mieleiseen järjestykseen. Tästä kirjasta jos jostain saa tehtyä täysin oman lapsensa näköisen 😊. Joskus nimittäin kirjojen valmiit kysymykset eivät välttämättä ole niin osuvia omalle kohdalle, tai joissain kysymyksissä vastaustilaa voi olla liian vähän tai peräti joillekin itselle tärkeille asioille ei löydy kohtaa lainkaan. Jos siis vapaamuotoinen kirjoittelu ja askartelu sujuu luontevammin kuin valmiisiin kysymyksiin vastailu niin tämä kirja on aivan loistava, sillä kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä alusta asti itse. Sivujen täyttöön voi keksiä erilaisia tapoja mielikuvituksensa mukaan. Kansioon on saatavilla myös lisäsivuja ja talteen saa halutessaan muistoja vauvavuoden jälkeiseltäkin ajalta. Ja voihan lisäsivuja tehdä kansioon vaikka itsekin. Lisäksi kansion säilytyslaatikko toimii samalla kätevänä säilytyslaatikkona muita pieniä muistoja varten.

Tällaisia vauvakirjoja löytyy siis meiltä 😊. Kaikki huolella valittuja ja omia lemppareita kukin tavallaan ja täydentävät toisiaan juuri sopivasti niin että kaikki tärkeät muistot saa varmasti talteen, heh 😀. Otsikon kysymykseen viitaten; kannattaa miettiä minkä tyylistä kirjaa haluaa täyttää ja kuinka paljon aikaa on käytettävissä (ääripäinä valmiit kysymykset/täydennykset lyhyine vastaustiloineen tai pitkät vapaamuotoiset kirjoitukset). Meillä kirjojen täyttäminen etenee vähitellen (täysin valmiina ei ole vielä yhtään kirjaa 😊), ja itselläni onkin muistikirja niin tietokoneella kuin paperisenakin versiona mihin aina nopeasti kirjoittelen ylös juttuja jotka myöhemmin siirrän varsinaisiin kirjoihin.

Olisi mielenkiintoista kuulla mitä vauvakirjoja teillä on käytössä ja mitkä ovat omia suosikkejanne? Tai jos joku haluaa näistä kirjoista vielä tarkempia kuvauksia niin kysymyksiä saa laittaa 😊.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *