Marialla

Hyvän mielen perheblogi
vauva | vauvatarvikkeet

Kiinteiden aloitus puolen vuoden iässä

maaliskuu 21, 2019
kiinteiden aloitus

Niin sitä vaan aika on vierähtänyt niin pitkälle että vauvan ruokailut ovat olleet osa arkeamme jo reilun kuukauden verran! Kuinka helppoa ja kätevää olikaan aiemmin pelkällä imetyksellä 😀.

Instagram Storyn puolella oltiin kiinnostuneita kuulemaan miten meidän kiinteiden aloitus on lähtenyt sujumaan ja sain siellä myös muutamia kysymyksiä aiheesta joihin lupasin palata myöhemmin. Nytpä siis juttua näin blogipostauksen muodossa 😊! Ai että, osa kuvista on ihan ensimmäiseltä ruokailukerralta reilun kuukauden takaa ❤️.

kiinteiden aloitus 2

Aloitetaan ensin omilla ajatuksillani kiinteiden aloituksesta. Kuten tuossa alussa jo mainitsinkin, niin tavallaan harmi kun enää ei selviäkään pelkällä imetyksellä: kuinka paljon aikaa päivistä tuo vauvan syömisen kanssa säätäminen viekään! Heh, olen vähän sellainen ihminen että mitä vähemmän aikaa keittiössä, sitä parempi. En siis ole mikään kova ruuasta innostuja saati kokkailija! Toisaalta taas on kyllä kiinnostavaa seurata pienen tutustumista makujen maailmaan ja muutenkin seurata hänen kehitystään myös syömisen osalta. Onhan sellainen pieni syöjä nyt vaan mahdottoman herttainen näky ❤️. Ai että niitä ilmeitä kun vauva saa ensimmäisen kerran ruokaa suuhunsa, ja aina kun tulee uusia erilaisia makuja ja koostumuksia ❤️. Ja sen lisäksi valehtelisin jos väittäisin ettenkö olisi syynännyt kaupan sosehyllyjä ainakin vähän intopinkeänä 😀. Onhan tässä kiinteiden aloituksessa imetykseen verrattuna toki myös oma kätevyytensä, kuten se että liikkeellä ollessa voi helpommin tarjota jotain ruokaa, ja isäkin voi tarvittaessa syöttää.

ensimmäinen ruokailu

Ensimmäisen kerran tarjosimme syötävää pojalle juuri puolivuotispäivänä, ja oikein reippaasti hän heti alusta lähtien on alkanut syödä. Isäkin sai kunnian olla syöttämässä poikaa ihan ensimmäisen kerran ❤️. Kaiken kaikkiaan voi sanoa että kiinteisiin tutustuminen lähti sujumaan varsin helposti eikä vaikuttanut vatsavaivojakaan tulevan. Näin ollen aika nopeaan tahtiin alettiin ottaa uusia makuja mukaan ja annoskootkin kasvoivat siitä alun parista lusikallisesta jo suunnilleen ensimmäisen viikon aikana ihan kunnon annoksiin.

ensimmäinen ruokailu 2

Tähän mennessä tarjotuista ruuista lähes kaikki on maistunut, eikä koostumuksellakaan ole vaikuttanut olevan kovin suurta väliä kunhan ei liian selkeitä kökkäreitä ole. Tytön kohdalla kun tilanne oli se että kaikki piti olla ihan täydellisen sileää aika pitkänkin aikaa – heti jos oli vähänkin rakeisempaa koostumusta niin kakominen alkoi eikä tyttö suostunut syömään yhtään. Pojalle on kelvannut muhkuraisempikin puuro ihan alusta asti, ja esimerkiksi maissinaksuja hän söi suoraan kaksi heti ensimmäisellä kerralla kun tarjosimme (toisena päivänä ruokailun aloittamisesta!) 😊. Heh, tällainen ei tullut kuuloonkaan aikanaan tytön kohdalla. On pojallakin muutama juttu ollut joita ei ole tykännyt yhtään syödä, muun muassa tekemäni bataattisose (kumma kyllä kun peruna ja porkkana taas maistuvat superhyvin) sekä apinaeväs (tästä taas tuli äidin ja 3-vuotiaan lemppariherkkua) 😀.

kiinteiden aloitus 4

Sormiruokailuun liittyen tuli Instagramin puolella muutama kysymys. Ensinnäkin sormiruokaillaan kyllä jonkin verran, mutta toistaiseksi poika ei ole osoittanut kovin suurta kiinnostusta itse syömiseen (alun maissinaksuinnostuksen jälkeen) ja monet tarjotut jutut ovat päätyneet kaikkialle muualle kuin suuhun. Varmastikin sormiruokailun osuus tulee ajan myötä kasvamaan jos poika vain innostuu siitä enemmän. Mutta jos ei, niin lapsi kyllä oppii aikanaan syömään eikä sen suhteen meillä ole tarvetta kiirehtiä: tuntuisi hupsulta tuhlata aikaa kohtuuttomaan siivoamiseen jos tuloksena on vieläpä nälkäinen lapsi joka ei ole saanut juuri mitään suuhunsa. Sorminäppäryyttä pojalta kyllä löytyy, mutta jostain syystä se omin käsin syöminen ei vaan kovin innosta vaikka sitten taas kaikki muu kyllä viedään heti suuhun 😀. Ehkä osaltaan tähän vaikuttaa se että pieni alkaa kakomaan mahdottomasti jos suussa on jokin selkeä palanen vaikka pehmeää olisikin – samaa ongelmaa siis lievempänä kuin tytölläkin vauvana! Harjoittelua ja totuttelua siis lisää vain ihan kaikessa rauhassa 😊. Jonkin verran ollaan harjoiteltu myös soseen imemistä itse pussista – ne kun ovat käteviä liikkeellä ollessa tai muutenkin nopeina välipaloina. Aamu- ja iltapuurot syötän lusikalla ja aika paljon muutenkin siis tulee ainakin vielä toistaiseksi syötettyä.

kiinteiden aloitus 3

Lisäksi kysyttiin kokkailenko vauvalle, ja mitä mahdollisesti, vai mennäänkö ihan kaupan eväillä. Tosiaan minähän en ole mikään ruuanlaitosta innostunut tai erityisen kiinnostunut noin muutenkaan, joten luonnollisesti myös vauvalle ei mitään kovin erikoisia juttuja itse tule väsäiltyä. Jonkin verran kasvissoseita olen itse tehnyt, ja toki puurot, mutta myös kaupan soseista on löytynyt monia suosikkeja. Netti on kuitenkin pullollaan kokeilemisen arvoisia helppoja juttuja joita vauvalle voi tehdä, joten ehkäpä siinä vaiheessa tulee enemmän kokeiltua kunhan kiinnostus sormiruokailuun / itse syömiseen kasvaa 😊!

Syötettynä poika on yleensä hyvinkin reipas syömään. Tässä reilun kuukauden aikana ollaan maisteltu monia eri kasviksia, viljoista pääasiassa kauraa, ja lihaa pari kertaa. Hedelmiä on myös muutama maistettuna. Hyvin tosiaan kaiken kaikkiaan maistuu soseruuat, hän on niin ihana kun nälkäisenä suu auki oikein hyökkäilee lusikan kimppuun ❤️. Ja kuten tuossa 7 kk -kuulumispostauksessa kirjoitin, niin sitten taas tekee kyllä harvinaisen selväksi milloin on kylläinen 😀. Nyt 7 kuukauden iässä meillä ei neuvolaa ollutkaan, mutta kotimittauksen mukaan painoa on kertynyt reilusti vauhdikkaammin aiempaan tahtiin verrattuna! Ja sen kyllä huomaa muhevoituneista poskista ja reisistä – niin suloista!

ruokailutarvikkeita

Ruokailuvälineistä kysyttiin myös. Heh, tässäkin meillä tehdään niin että vähän kaikkea on käytössä sen mukaan miten syödään. Jos syötän poikaa niin koen että kouru on paras, ja sitten taas jos poika syö itse niin tuollainen hihallinen essu on kyllä kätevä. Niitä meillä onkin kaksin kappalein – toinen varalla jos toinen on likaisena. Kuvasta puuttuu nyt muutama oleellinen juttu, joista mainitsemisen arvoisia ovat näppärät pitkävartiset syöttölusikat, ja lisäksi meiltä löytyy ensilusikoita vauvan omaan käyttöön mutta ne eivät nyt ihan vielä ole päässeet käyttöön. Mukeja on myös pari erilaista vaihtoehtoa, ja tällä hetkellä tuntuu että poika on tykännyt eniten juoda vettä pillimukista. Ja sitten kuvissa näkyy vielä noita itse täytettäviä sosepusseja jotka ovat nekin olleet jo tähän mennessä hyödyllisiä.

Tällainen on ollut meidän vauvan ensimmäinen ruokailukuukausi. Aika rennolla otteella ja lapsen tahtiin siis edetään! Mitenkäs muilla kiinteiden aloitus on sujunut 😊? Onko muitakin joiden vauvat alkaa kakoa todella herkästi sormiruokaillessa?

Ja hei, olettekos muuten jo huomanneet että meillä on Ella’s Kitchenin kanssa käynnissä arvonta Insta-tililläni @mattssonmarian sunnuntaihin 24.3. asti! Palkintona on herkullinen paketti Ella’sin uutuustuotteita, ja voittajia arvotaan kolme 😊! Saatiin itsekin testiin Ella’s Kitchenin tuotteita kiinteiden aloituksen alkuun sekä myös 3-vuotiaalle näppäriä kerhoeväitä. Ai että mitä maukkaita makuyhdistelmiä Ella’silta löytyykään – hih, myös äidin mielestä 😊!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *